23-10-2020 15:02 | Door: Marc Seijlhouwer

Het Europees Parlement stemde zojuist tegen een motie om ‘vleesnamen’ te verbieden voor vegetarische producten. Namen zoals vegaburger mogen dus blijven bestaan. Het is een overwinning voor vleesvervangers, die over het algemeen een kleinere CO2-voetafdruk achterlaten dan vleesproducten.

De stemming vond plaats op vrijdagmiddag, en de motie werd overtuigend verworpen: 379 Europarlementariërs stemden tegen, 284 voor. De landbouwcommissie van de EU voerde de motie in, omdat de namen misleidend zouden zijn; consumenten zouden het verschil niet zien tussen vegetarische producten en vleesproducten.

Het grootste deel van het EP lijkt het niet met die stelling eens. Voorlopig mogen vegetarische burgers, worsten en biefstukken dus blijven bestaan. Eerder kwam er wel al een ban op plantaardige versies van zuivel; sojamelk en -boter mochten niet meer. Of dat met de nieuwe stemming omgedraaid wordt is onduidelijk.

Lees ook: Zes alternatieven voor vlees als je een dagje of een leven lang vegetarisch wil eten

Voedselketen zonder dieren

Hoewel de vleeslobby en pro-landbouwpartijen niet blij zijn met de uitspraak, zijn producenten van vleesvervangers tevreden. Zo schreef De Vegetarische Slager (onderdeel van multinational Unilever) op LinkedIn: “Dit is een grote en belangrijke stap om de grootste slager van Europa te worden en dieren los te koppelen van onze voedselketen.” De afgelopen weken voerde De Vegetarische Slager actie met de hashtag i am not confused om aan te tonen dat vleesachtige namen niet verwarrend zijn voor de consument. 

De uitspraak kan belangrijke gevolgen hebben voor de voetafdruk van onze voeding. Steeds meer mensen kiezen, mede dankzij steeds beter wordende vleesvervangers, voor een dag zonder vlees. Als de naamgeving moet veranderen, kan dat de aantrekkelijkheid van de vegaproducten negatief beïnvloeden. Nu een burger een burger mag blijven heten, zal in ieder geval de voorkeur voor een naam de opmars van vleesvervangers niet in de weg staan.

176 miljoen ton CO2

Plantaardig eten is belangrijk voor een beter milieu. Een recent onderzoek van consultancybedrijf PwC becijferde dat 10 procent minder vlees eten al 176 miljoen ton CO2 scheelt, en een stuk landbouwgebied ter grootte van Duitsland beschikbaar maakt voor andere, duurzamere activiteiten.

Lees ook: Oprichter Vegetarische Slager werkt nu aan melk en kaas zonder koeien

Bron: ANP/Linkedin/NOS | Beeld: Adobe Stock