26-10-2020 15:59 | Door: Marc Seijlhouwer

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in Oeganda een nieuwe koffiesoort gevonden. Deze is van het ras Robusta, maar heeft een smaak die meer lijkt op de populairdere Arabica. Omdat Robusta beter tegen droogte kan, heeft deze soort misschien de toekomst van koffie in een wereld die verandert door klimaatverandering.

De bonen groeien in Oegandese bossen, en bieden vooral uitzicht op een klimaatbestendige maar lekkere koffiesoort. Er zijn in de wereld grofweg twee koffiesoorten: Robusta en Arabica. Arabica is doorgaans beter van kwaliteit: er zit meer smaak en geur aan. Robusta is daarentegen makkelijker om te verbouwen. In het bijzonder kan deze koffiesoort beter tegen droogte.

Smaakt net als Arabica

Wat de Oegandese Robusta-variant uniek maakt is de smaak: deze lijkt op die van Arabica. Dat betekent dat deze boon het beste van beide koffiewerelden combineert. Perfect dus voor een wereld waarin de helft van de koffie dreigt te verdwijnen.

Lees ook: Hoe maak je de koffieketen duurzaam?

Volgens de WUR zorgt klimaatverandering namelijk voor meer droogte, hittegolven en ziekten die de Arabica-plant allemaal zullen raken. Dat betekent dat 50 procent van de koffieproductie straks zal verdwijnen. Om dat te voorkomen moet er nu gekeken worden naar soorten die de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.

Bedreigd bos

De onderzoekers sturen in het persbericht echter ook een waarschuwing. De Oegandese koffiebonen zijn namelijk zeldzaam en komen alleen voor in bedreigde bossen. Het Zoka-bos in het noorden van Oeganda herbergt de beste bonen, maar dat bos is nog maar tien vierkante kilometer groot.

Op andere plekken heeft de unieke Robusta-boon zich al gekruisd met andere, gecultiveerde soorten waardoor veel van de gewenste eigenschappen verdwijnen. Het is dus zaak om de unieke bonen zo snel mogelijk te beschermen en te zorgen dat ze massaal toegepast kunnen worden. Alleen zo kan je straks ook nog een betaalbaar bakje troost krijgen.

Het onderzoek is onderdeel van de promotie van Catherine Kiwuka van de WUR. Zij onderzocht met Nederlandse, Oegandese en Franse collega’s de bossen van Oeganda en bracht de klimaatbestendigheid van gevonden koffiesoorten in kaart. Kiwuka promoveert binnenkort op haar onderzoek naar koffiebonen.

Lees ook: Koffiedik wordt plastic dankzij nieuwe techniek

Bron: WUR | Beeld: Adobe Stock