15-12-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Van Peperstraten Group werkt met BP aan de ontwikkeling van een keten van duurzame tankstations in Nederland. De stations maken deel uit van volledig CO2-neutrale complexen: Greenpoints.

Dat zegt directeur Tonnie van Peperstraten in een interview met het FD. Bij de tankstations kunnen klanten hun elektrische voertuigen opladen. Verder is er keuze uit een aantal alternatieve brandstoffen, zoals waterstof, aardgas onder druk (cng), vloeibaar aardgas (lng), en bio-lng. Naar verwachting liggen de kosten rond de € 10 mln per locatie.

Naast een tankstation bevatten de plannen voor de CO2-neutrale Greenpoints ook een duurzame carwash, winkel, restaurant, vergaderruimte, en hotel. Het is de bedoeling dat alle elektrische apparatuur op het Greenpoint op zonne-energie draait.

Zonnepanelen

Om dit te realiseren zet Van Peperstraten Group het eigen boerenbedrijf in bij de ontwikkeling van het eerste complex in Oude-Tonge. Op het dak van de voedselopslagloodsen komt zo'n 7.000 vierkante meter aan zonnepanelen te liggen, goed voor 1.1 megawatt elektriciteit. "Daarvan hebben we 350.000 kilowattuur per jaar nodig voor het landbouwbedrijf", vertelt van Peperstraten aan vakblad Tankpro. "Het restant gaat naar het station".

Regen- en afvalwater van de boerderij wordt na zuivering gebruikt voor de carwash en de productie van waterstof. Het bedrijf onderzoekt momenteel de mogelijkheden om met behulp van wind-energie en getijdenstroom nog meer hernieuwbare elektriciteit op te wekken.

Van Peperstraten Group bestaat uit een boerenbedrijf, projectontwikkelaar, en agrarische makelaardij. In samenwerking met oliemaatschappij BP hoopt het bedrijf in 2015 het eerste station in Oude-Tonge te realiseren.

Bron: FD, Tankpro, Van Peperstraten Group | Foto: Minale Tattersfield, via Flickr