16-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerika’s grootste organisatie voor scholen gebruikt uitsluitend nog groeihormoon- en antibioticavrije kip. Het Los Angeles Unified School District serveert dagelijks 650.000 maaltijden.

Schoolmaaltijden kennen we in Nederland nauwelijks maar in de VS krijgen bijna alle scholieren in de middag een stevige warme lunch. De scholen van het Los Angeles Unified School Districtzetten hun gezamenlijke inkoopmacht nu in om deze maaltijden goedkoper en gezonder te maken.

Kip is in de schoolkantines het populairste gerecht en daarom het eerste aandachtsgebied van de alliantie. Het District koopt alleen nog kip in die niet is behandeld met antibiotica en die vegetarisch voer heeft gegeten. Verder moeten de leveranciers voldoen aan eisen voor het dierenwelzijn.

 

Antibiotica

 

De bio-industrie verbruikt in de Verenigde Staten ongeveer 80 procent van alle antibiotica. De veehouders gebruiken de medicijnen preventief. Veel ziekmakende bacteriën ontwikkelen daardoor resistentie tegen antibiotica.

Naar schatting zijnresistente bacteriën in Amerika verantwoordelijk voor bijna twee miljoen infecties. Ongeveer 23.000 hiervan leiden tot een sterfgeval.  Het Center for Disease Control and Prevention rapporteert dat zeker de helft van het antibioticagebruik onnodig is.

Bron: TriplePundit | Foto: Dragan Todorovi?, via Flickr