19-12-2014 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een garnalenkwekerij in Letland heeft de Europese primeur voor een pilot met duurzame garnalenkweek. De indoor garnalenboerderij loost geen afvalstoffen en werkt zonder antibiotica en chemicaliën.

De kwekerij in de Letse hoofdstad Riga levert grote garnalen die in het wild leven in de warme wateren aan de westkust van Latijns-Amerika. Bij het bedrijf is een Recirculating Aquaculture System geïnstalleerd. Het gesloten systeem filtert en verschoont het water telkens opnieuw. De fabriek gebruikt verder geen antibiotica, pesticiden of chemicaliën.

De impact op het milieu is veel lager dan bij viskweek in open water. Het waterverbruik is door hergebruik minimaal. De weggefilterde vervuiling wordt apart afgevoerd. Daarnaast bespaart de kweker ook op visvoer. Die besparingen kunnen oplopen tot 30 procent vergeleken met traditionele kwekerijen, waar veel voer wegspoelt door zeestromingen.

 

Aanloopkosten

 

Het gesloten indoorsysteem is geschikt voor alle soorten zoet- en zoutwaterteelt. Hoewel de techniek niet nieuw is, is die pas enkele jaren geleden doorgedrongen bij commerciële viskwekerijen. De aanloopkosten zijn vergeleken met viskweek in open water zeer hoog. De garnalenkwekerij in de Letse hoofdstad Riga gaat 2 ton garnalen van hoge kwaliteit produceren. De kosten voor de pilotfabriek in Riga bedragen € 120.000 euro. De bouwkosten voor een megafarm die 500 ton garnalen per jaar aflevert, bedragen € 12 mln.

De pilot in Riga moet aantonen dat de garnalenboerderij toch rendabel is. Door de groeiende vraag naar hoge kwaliteit garnalen krijgen ook andere Europese steden als Berlijn. Londen en Wenen een duurzame garnalenkwekerij.

Bron: The FishSite, Virginia Tech | Foto: Benjie Ordoñez, via Flickr