19-12-2014 15:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse Food and Drink Federation (FDF) heeft een gids ontwikkeld om de voedings- en drankenindustrie te helpen over te schakelen op duurzame palmolie.

De FDF reageert daarmee op nieuwe Europese wetgeving die de lidstaten begin deze week overeen kwamen. Fabrikanten zijn verplicht op hun verpakkingen duidelijk te vermelden of een product palmolie bevat. De algemene term ‘plantaardige oliën’ mag niet meer. De EU verplicht een producent niet de herkomst of duurzaamheid van de palmolie te vermelden.

Overstap

De FDF wil met de handleiding bedrijven stimuleren om die overstap wel te maken. Grote concerns als Coca-Cola en Unilever zijn daar al volop mee bezig. De voedingsmiddelenindustrie is wereldwijd de grootste afnemer van palmolie.

De Britse Federatie Voedsel en Dranken ontwikkelde een simpele stap-voor-stap benadering die voor een bedrijf moet leiden tot een haalbaar tijdpad. Stap 1 in dat proces is een inventarisatie van het gebruik van palmolie in het hele assortiment. De laatste stap is een evaluatie van de doorgevoerde verbeteringen en manieren waarop een onderneming zijn verduurzaming kan communiceren naar de klant. Daarnaast wil de FDF dat bedrijven ook kijken naar manieren om toeleveranciers van palmolie duurzamer te laten opereren.

Bron: FDF | Foto: Wakx via flickr