07-01-2015 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Groningen Seaports gaat samen met een aantal partners visnetafval recyclen. De eerste stap is verwerking van de nettenberg bij Zeehondencrèche Pieterburen.

Het project heeft de naam Happy Seal meegekregen. Pieterburen en Groningen Seaports werken daarin samen met Waste Free Oceans, GreenWavePlastics en het Deense cleantechbedrijf Plastix.

Plastix heeft in de Deense plaats Lemvig een fabriek laten bouwen om grote hoeveelheden visnetten te recyclen. Het bedrijf produceert daaruit een grondstof voor kleding en bijvoorbeeld surfplanken.

Het opruimen van de nettenberg bij de Zeehondencrèche is de symbolische start van het project. Uiteindelijk moet Happy Seal langs de gehele Nederlandse kust netten opruimen en recyclen.

Containers

De initiatiefnemers plaatsen in de havens van Groningen Seaports speciale containers waar vissers hun afgedankte netten kwijt kunnen. Voor optimale recycling zoekt Happy Seal verdere samenwerking met de visserijsector, de sportvisserij, overheden, natuurorganisaties en andere stakeholders.

Het Groningse initiatief is niet het eerste recyclingproject voor visnetten. Interface sleept de ene na de andere prijs in de wacht voor zijn tapijt uit visnetten. Ook skateboardfabrikant Bureo verwerkt gerecyclede visnetten in zijn producten. Het bedrijf haalde daarmee een investering van kledingproducent Patagonia binnen.

Bron: Groningen Seaports | foto: Miemo Penttinen, via Flickr