09-08-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De robotwagen Curiosity, die afgelopen maandag succesvol op Mars landde, biedt wetenschappers de zeldzame kans om te testen hoe klimaatverandering werkt.

Hoewel wetenschappers grote stappen hebben gemaakt in het voorspellen van de klimaatverandering op aarde, blijft er een fundamenteel probleem bestaan. Omdat de aarde slechts één atmosfeer kent kunnen we geen hypotheses testen zonder de aarde en haar bewoners te schaden. Daarom zijn klimaatmodellen grotendeels gebaseerd op historische en empirische data.

Atmosferen vergelijken

Curiosity biedt nu de unieke kans om de atmosfeer van Mars met die van de aarde te vergelijken en op deze manier conclusies te trekken over de klimaatverandering. “Je leert een atmosfeer begrijpen door verschillende atmosferen te bestuderen”, vertelt Mark Lemmon, wetenschapper aan de Texas A&M University, die deel uitmaakt van het klimaatteam van Curiosity. “Hoe meer we weten over de atmosfeer van Mars, hoe beter we onze eigen atmosfeer begrijpen.”

De robotwagen zal op Mars rondrijden en sediment bestuderen, waarmee onderzocht kan worden hoe het klimaat van Mars, dat ooit warmer en natter was, de afgelopen miljarden jaren is veranderd door zonnestormen.

Hoe meer we weten over de atmosfeer van Mars, hoe beter we onze eigen atmosfeer begrijpen.

CO2 op Mars

Speciale aandacht gaat natuurlijk uit naar CO2 op Mars. “Eén van de dingen waarmee Curiosity ons gaat helpen, is begrijpen hoe CO2 door het systeem circuleert”, legt Paul Niles, geoloog van het NASA team, uit. Hoewel de atmosfeer op Mars totaal verschilt van die op aarde kunnen antwoorden op deze vragen inzicht bieden in hoe CO2 bijdraagt aan klimaatverandering op aarde.

Ruimteonderzoek is onmisbaar om grenzen te verleggen.

Nu Curiosity veilig geland is begint het werk voor Niles, Lemmon en hun teamgenoten pas echt. “Ruimteonderzoek is onmisbaar om grenzen te verleggen”, stelt Niles. “Het mooiste ervan is dat we vragen stellen die we anders niet gesteld hadden en problemen oplossen die we anders niet hadden opgelost.”

Bron: The Guardian

Foto:  J. Gabás Esteban