09-01-2015 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft een technologie ontwikkeld om waardevolle grondstoffen uit water te winnen. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat het concept internationaal op de markt zetten.

Vitens past de innovatie nu al toe bij haar drinkwaterproductiebedrijf Spannenburg in Friesland. Het grondwater uit de veengebieden in deze regio bevat humuszuur en heeft daardoor een gelige tint. Vitens ontkleurt het drinkwater met behulp van zouten en membranen.

De reststof humuszuur die hierbij overblijft, is een waardevolle bodemverbeteraar voor de agrarische sector. Humuszuur wordt gewoonlijk gewonnen uit steen- en bruinkool. Het is echter ook in grote hoeveelheden in drinkwater aanwezig.

Reduceren

“Met de duurzame toepassing van humuszuur kunnen we het gebruik van kunstmest en fosfaat door de land- en tuinbouw reduceren. Dit is beter voor het grondwater waar we drinkwater uit maken, beter voor het milieu en de gewassen groeien er ook nog eens beter van”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, in een persbericht. “Een win-win situatie voor boeren en drinkwaterbedrijven. Het is mooi dat we deze kennis dankzij Royal HaskoningDHV kunnen delen met andere waterbedrijven in de wereld.”

Bij het waterzuiveringsproces in Spannenburg ontstaat een geconcentreerde reststroom met zout en humuszuur in water. Het zout en het water zijn opnieuw inzetbaar binnen het waterzuiveringsproces. Het onttrokken humuszuur is beschikbaar voor de land- en tuinbouw.

Verschillende studies wijzen uit dat de stof in de veehouderij ook een waarde heeft. Met humuszuur in het voer groeien biggen beter en is er minder antibiotica nodig om de dieren gezond te houden.

Marktkansen

Royal HaskoningDHV en Vitens opereren beiden op de watermarkt. Voor het vermarkten van deze ketentechnologie slaan de bedrijven nu de handen in een. Bosman: “We zien mogelijkheden in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië. Bijkomend financieel voordeel: een reststof met kostenpost maakt plaats voor een waardevol product.”

Esther Bosman, Director Business Unit Water Technology Nederland van Royal HaskoningDHV, benadrukt de internationale kansen voor deze samenwerking: “Kijk naar Spannenburg. Daar wordt gemiddeld 25 miljoen kubieke meter water per jaar opgepompt. Dat is goed voor een hoeveelheid humuszuur waarmee in elk geval de Nederlandse landbouw bediend kan worden.”

Bekijk een fimpje van Omroep Friesland over de technologie (deels in het Fries, niet ondertiteld).

Bron: RoyalHaskoningDHV | Foto: RoyalHaskoningDHV