12-01-2015 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep Masaï-veetelers in Kenia zet bloed om in biogas. Het goedkope, milieuvriendelijke gas is in maart dit jaar klaar voor de verkoop. 

Sinds 2005 krijgen het bloed en het slachtafval uit het Keniaanse slachthuis Keekonyokie een tweede leven. Een biogasinstallatie zet het afval om in Keeko Biogas. Met een deel van gas wordt voldoende elektriciteit geproduceerd om het slachthuis volledig te voorzien. Het overgebleven gas gaat via leidingen naar hotels in de omgeving.

Momenteel werkt de groep aan de volgende stap: het biogas verpakken in cilinders. Dit doel hopen ze in maart 2015 te bereiken.  De cilinders zijn in de eerste instantie bedoeld voor verkoop aan plattelandsbewoners. Vanwege de gegarandeerde, kosteloze toevoer van bloed en afval, zal de biogasprijs 50 procent lager liggen dan die van LPG.

De Masaï hopen met het gas een alternatief te bieden voor brandhout en houtskool en zo houtkap in de omgeving tegen te gaan. Daarnaast vermindert het hergebruik van slachtafval de methaanuitstoot. Ook zien ze een grotere markt voor biogas in Kenia, onder meer als brandstof voor verlichting.

Bron: Reuters | Foto: George Lamson, via Flickr