13-01-2015 13:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

IBM’s Chef Watson is de winnaar van de Horecava Innovation Award 2015. Het intelligente computerprogramma denkt mee over creatief en duurzaam koken.

De jury van de innovatiewedstrijd prees de snelheid waarmee Chef Watson in korte tijd grote hoeveelheden data weet te verwerken. Het programma analyseert smaakstoffen. Een algoritme bepaalt welke ingrediënten goed gecombineerd kunnen worden in een gerecht.

Dit gebeurt op basis van smaakwetenschap, het idee dat ingrediënten met dezelfde smaakmoleculen goed samengaan. Zo bedacht het programma een gerecht met kip, varkensvlees, aardbeien, shiitake, ananas, appel, kerrie, ui, wortel, limoen, citroen en munt.

Voedselverspilling

Door mensen bewust te maken van ongebruikelijke voedselcombinaties, kan Chef Watson helpen voedselverspilling tegen te gaan.  Op die manier stimuleert Watson mensen te koken met wat er nog in de koelkast ligt.

De Amerikaanse ICT-reus IBM ontwierp Chef Watson in samenwerking met voedselplatform Bon Appétit. De Watson technologie is niet nieuw. In de zorg helpt Watson bij het stellen van diagnoses. In 2011 won de supercomputer de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy.

Ook een ander duurzaam initiatief viel in de prijzen tijdens de Innovation Awards. Zilte Glorie, met zeewier gevulde ravioli, mocht de Karel de Vos award in ontvangst nemen.

Bron: Horecava, IBM | Foto: IBMphoto24, via Flickr