15-01-2015 11:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een coating van eetbaar bioplastic verlengt de houdbaarheid van groenten. Worteltjes blijven twee keer zo lang goed.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van Spaans onderzoek. De coating bestaat uit het eetbare chitosan. Deze polymeer wordt gemaakt van chitine, een eiwit dat voorkomt in de schaal van garnalen en andere kreeftachtigen.

Professor Koro de la Caba van de Baskische universiteit Unibertsitate Orientaziorako Azokak zegt tegen Reuters dat chitosan smaakloos is.

Houdbaar

De academica ziet vooral toepassing in de consumentenmarkt. Zij kunnen groenten van de markt en de supermarkt zelf behandelen met een chitosanspray. Het onderzoek wijst uit dat worteltjes daarna twee keer zo lang houdbaar zijn in de koelkast.

Volgens Caba is verder onderzoek nodig om het productieproces van chitosan te optimaliseren. Het opwerken kost nu nog veel energie. Investeringen in de technologie door het bedrijfsleven blijven daardoor nog uit.

Eerder kwamen Cubaanse onderzoekers tot de conclusie dat chitosan de houdbaarheid van tropisch fruit kan verlengen. De coating zou ook beschermen tegen ziektes na de oogst. Daardoor zijn forse verbeteringen in de opbrengst van fruitsoorten als mango, papaja, avocado en guave mogelijk.

Bron: Reuters | foto: color line, via Flickr