21-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse fastfoodketen Chipotle verkoopt in een derde van zijn restaurants in de VS geen varkensvlees meer. Volgens het concern is er onvoldoende diervriendelijk vlees op de markt.

De keten van Mexicaanse grill-restaurants in het hogere segment deed een van zijn belangrijkste leveranciers van varkensvlees in de ban. Dit bedrijf zou zich niet hebben gehouden aan de minimale eisen voor dierenwelzijn van Chipotle. Andere partijen waren evenmin in staat aan de vraag te voldoen. De directie besloot daarop de verkoop van varkensvlees te staken.

Food with Integrity is het centrale thema van de keten. Chipotle weigert varkens- en rundvlees afkomstig uit de intensieve veehouderij. Het concern eist dat de dieren opgroeien in een verzorgde stal met veel hooi en ruimte, of naar buiten kunnen. Antibiotica en groeihormonen zijn verboden. Chipotle Mexican Grill is een van de snelstgroeiende fastfoodketens in de VS. Klanten waarderen de duurdere maaltijden door de aandacht voor lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel.

Gevolgen

De maatregel tegen de varkensvleesleverancier heeft gevolgen voor enkele honderden grill-restaurants, vooral in het oosten van de VS. Het gaat om ongeveer een derde van de 1700 eetgelegenheden. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt om welke leverancier het gaat.

Ook is niet bekend hoe lang de restaurants verstoken blijven van nieuwe voorraden. De verkoop van varkensvleesproducten is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de totale omzet.

Bron: Chipotle, Bloomberg | Foto: Mike Mozart, via Flickr