20-01-2015 17:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De afspraken rond de verduurzaming van de pluimveesector zijn in strijd met de nationale mededingingswet.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van de ACM. Het vakblad De Boerderij zegt het bewuste rapport van de Autoriteit Consument en Markt in handen te hebben. De kritiek van de ACM is gericht op de afspraken die partijen in de sector hebben gemaakt met het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL).

Twee jaar geleden hebben supermarkten, pluimveehouders en slachterijen afspraken gemaakt over duurzame kip, de zogenoemde Kip van Morgen. Daarmee zou een einde moeten komen aan discussies over plofkip. Onder meer supermarktketen Albert Heijn wil dit jaar beginnen met de verkoop van de duurzamere kip.

Volgens een voorlopig rapport van de ACM zijn de afspraken illegaal en in strijd met het kartelverbod. De mededingingsautoriteit acht sommige duurzaamheidsinitiatieven wel toegestaan. Maar alleen als die leiden tot concrete verbeteringen of technische vooruitgang. De ACM wil weten of de brede aanpak, waarbij de hele sector is betrokken, nodig is. Volgens de Autoriteit zijn er voldoende andere duurzaamheidsinitiatieven.

Het rapport verschijnt naar verwachting volgende week maandag.

Bron: FD, Volkskrant | Foto: Farm Sanctuary