23-01-2015 16:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Spaanse multinational Abengoa heeft met de Saudische stad Al Khafji een contract gesloten voor een ontziltingsinstallatie op zonne-energie. Met de overeenkomst is $ 130 mln gemoeid.

De installatie is bij oplevering de grootste in zijn soort. Per dag produceert de fabriek 60.000 kubieke meter drinkwater. Voorbehandelingssystemen dragen bij aan een hoge energie-efficiëntie. Een zonne-energiecentrale dekt de gehele elektriciteitsvraag.

Abengoa werkt voor het project samen met het Saudische staatsbedrijf Taqnia. Het Spaanse bedrijf heeft in het Midden-Oosten en elders al meerdere ontziltingsinstallaties gebouwd. Inclusief dit nieuwe project ligt de totale productiecapaciteit wereldwijd op bijna 1,5 miljoen liter drinkwater per dag.

Trend

Het project bij Al Khafji past in een trend. Uit een cleantech-marktonderzoek van adviesbureau EY over de MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, blijkt dat watertechnologie de snelst groeiende sector is. Meer nog dan hernieuwbare energie.

“Voor de komende vijf jaar zien industrieleiders in de cleantechsector water als de technologie met het grootste groeipotentieel,” zegt Christian von Tschirschky van EY. “Innovatie in watertechnologie stuwt de energie-efficiëntie, juist in die hete en droge regio.”

Bron: Bloomberg, PR2Live| Foto: Retlaw Snellac, via Flickr