02-02-2015 14:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaam investeringsfonds Aqua-Spark investeert in het verduurzamen van de visteelt. Een Amerikaanse visvoerproducent en een duurzame kwekerij in Mozambique zijn als eerste aan het portfolio toegevoegd. 

Het Nederlandse Aqua-Spark is het eerste investeringsfonds dat zich geheel richt op de duurzame visteelt, meldt The Fish Site. Sinds de oprichting in 2013 heeft het fonds $ 10 mln verzameld. Het doel is om in 2025 $ 400 mln te besteden te hebben. De eerste investering van het fonds bestaat uit $ 4 mln verdeeld over twee bedrijven: het Amerikaanse biotechnologie-bedrijf Calysta en de duurzame viskwekerij Chicoa Fish Farm uit Mozambique.

Calysta heeft een milieuvriendelijk alternatief ontwikkeld voor industrieel visvoer. Momenteel bestaat het voer voor een aantal grote vissoorten uit kleinere vis. In andere woorden: om vis te kweken, moet je vis vangen. Calysta's alternatief  bestaat uit methaan-etende micro-organismen. De micro-organismen produceren eiwitten die geschikt zijn als visvoer.

Voorbeeldrol

Chicoa Fish Farm kweekt Tilapia op duurzame wijze. Aqua-Spark ziet grote kansen voor het uitbreiden van de visteelt in Sub-Saharisch Afrika. Momenteel komt slechts 1 procent van geconsumeerde vis daar uit de visteelt. Het investeringsfonds denkt dat bedrijven zoals Chicoa Fish Farm een voorbeeldrol kunnen spelen in de duurzame groei van de teelt.

Volgens Aqua Spark heeft investeren in duurzame visteelt een driedubbele impact: naast financieel rendement levert het ook positieve resultaten op voor mens en milieu.

Bron: The Fish Site, Aqua-Spark | Foto: IvanWalsh.com, creative commons (bijgesneden)