04-02-2015 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse zuivelsector gebruikt sinds in januari van dit jaar volledig duurzame soja. De pluimveesector volgt later dit jaar.

De melkveehouders voldoen daarmee aan de intentieverklaring die zij in 2011 sloten voor de overschakeling naar duurzame soja. De 300.000 ton diervoeder die de sector jaarlijks inkoopt is geteeld volgens de standaarden van de Round Table for Responsible Soy. Het hoofdvoedsel voor melkvee is weliswaar gras, maar de koeien krijgen aanvullend krachtvoer van sojabrokken.

Voor duurzame sojateelt volgens het RTRS-certificaat gelden strikte eisen op het gebied van landgebruik, bestrijdingsmiddelen en de rechten van lokale boeren. Volgens Nederlandse milieu-organisaties geeft de sector internationaal een signaal af dat navolging verdient.

Eerder dit kondigde het Nederlandse bedrijf De Heus aan de soja voor de pluimveesector 100 procent duurzaam af te dekken. Het veevoederconcern heeft de doelstelling om dit jaar voldoende RTRS-gecertificeerde soja te produceren voor de hele Nederlandse pluimvee-industrie.

Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie, De Heus | Foto: Bert Knot, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)