06-02-2015 12:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Danone en Mars hebben een investeringsfonds opgericht met een startkapitaal van € 120 mln. Het geld is bedoeld voor de verduurzaming van de landbouw.

Het Livelihoods Fund for Family Farming (Livelihoods 3F) richt zich in eerste instantie op producenten en leveranciers van vanille, cacao, suiker en palmolie. Dit zijn de meest gebruikte grondstoffen in de producten van Mars en Danone.

Dat hebben beide concerns donderdag bekendgemaakt. Mogelijk wordt de range aan producten in een later stadium uitgebreid naar melk en fruit voor Danone, en noten en pinda's voor Mars.

De investeringen verdienen zichzelf terug door de verkoop van de duurzaam geproduceerde goederen of in de vorm van de verkoop van CO2-certificaten. Het fonds staat open voor ieder bedrijf dat zich wil aansluiten bij de verduurzaming van de landbouw.

Investeringen

Beide bedrijven investeren de komende tien jaar € 120 mln euro in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Toeleveranciers leren hoe en waar zij duurzaam geproduceerde producten  kunnen kopen.

Kleine boerenfamiliebedrijven krijgen de beschikking over low-tech  en schaalbare landbouwtechnieken. De frequentie ligt op vier tot vijf investering per jaar. Danone en Mars willen ook investeren in het ecologisch herstel van aangetaste gebieden. Naar verwachting profiteren zo'n 200.000 boerenfamiliebedrijven van de ondersteuning.

Bron: Mars, Danone | Foto: Shared Interest, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)