06-02-2015 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minder voedselverspilling en meer voedselveiligheid. Zonder houdbaarheidsdatum. Dat belooft Peres. De elektronische neus komt in juli in Europa op de markt.

Peres is een elektronische neus waarmee consumenten de kwaliteit en versheid van vlees, kip en vis kunnen controleren. Volgens de ontwerpers moet het apparaat voedselverspilling voorkomen.

Afgelopen maand is de eerste lading Peres e-neuzen verstuurd naar deelnemers aan de succesvolle crowdfundingcampagne. Met de campagne haalde de Amerikaanse start-up in 2014 binnen twee maanden ruim $ 77.000 op voor de productie van het innovatieve apparaat. In maart begint de verkoop in China en de Verenigde Staten. Vanaf juli 2015 is de Peres ook verkrijgbaar in Europa.

Elektronisch ruiken

Volgens de start-up belandt goed voedsel onnodig bij het afval, omdat consumenten alleen kijken naar de houdbaarheidsdatum. Als die is verstreken, gooien mensen voedsel weg uit angst dat het niet langer eetbaar is.

De e-neus moet uitkomst bieden. Het apparaat werkt met sensoren die temperatuur, vocht, ammoniak en vluchtige organische stoffen meten. Met een druk op de knop analyseert Peres de voedselkwaliteit. Het resultaat is direct af te lezen via smartphone of tablet.

Bron: Peres | Foto: Peres, via Facebook & Ross Tucknott, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)