17-08-2012 10:36 | Door: Mark Beumer

Voor veel consumenten is volledig duurzaam eten nog een brug te ver. Daarom ziet de universiteit van Wageningen een marktkans: deels duurzaam voedsel.

Voor het schap in de supermarkt vergelijk ik de prijzen van het goedkope C-merk en de variant die niet alleen biologisch is, maar ook organic en fairtrade. Dat is slikken. Een licht schuldgevoel maakt zich van me meester (maar het is crisis dus ook ik moet op de kleintjes letten, vertel ik mezelf) als ik toch maar het C-merk in mijn mandje gooi. Ik probeer de priemende ogen van een plofkip uit mijn gedachten te zetten.

Het gevoel lijkt wijdverbreid. Uit een onderzoek onder circa 1000 Nederlanders van LEI Wageningen UR blijkt dat consumenten behoefte hebben aan deels duurzame voedingsproducten: producten waarvan niet alle afzonderlijke ingrediënten volledig duurzaam geproduceerd zijn, maar wel het grootste deel. Pizza’s blijken daar een goed voorbeeld van te zijn.

Er zou dus meer moeten zitten tussen kippen in een kooitje en koeien die gemasseerd worden bij klassieke muziek. Ruim drie kwart van de ondervraagden geeft deels duurzame producten, ook wel ‘bereid met’-producten genoemd, een 7 of hoger. Dat is nog niet zo goed als volledig duurzame producten (rapportcijfer 7,3), maar beter dan het zesje van reguliere producten.

Niet verschrikkelijk

Volgens de Wageningse wetenschappers zijn ‘bereid met’-producten daarmee met name aantrekkelijk voor consumenten die een eerste stap naar meer duurzaamheid willen maken.

 

Europa helpt daarbij niet. EU-wetgeving staat de productie en afzet van producten bereid met biologische ingrediënten toe, maar beperkt de communicatiemogelijkheden hierover. Zo mag niet op de voorkant van een product vermeld worden dat het product bereid is met biologische ingrediënten. Een ouderwetse alles-of-nietsaanpak.

EU-wetgeving staat niet toe dat 'deels duurzaam' op een verpakking staat

De meeste consumenten zijn het erover eens dat dit wél op de voorkant gecommuniceerd mag worden, zolang het verschil met volledig biologische producten helder is. Fabrikanten, let wel, consumenten gaan er vanuit dat minimaal 50 procent van de ingrediënten duurzaam is. Daarbij geldt: hoe meer, hoe beter. En of het andere, reguliere deel alsjeblieft 'niet verschrikkelijk' is.

 

Foto: Don Shall