09-02-2015 16:44 | Door: Erik Verheggen

Supermarktketen Plus neemt het Gijs-ei op in zijn assortiment. De eieren zijn gelegd door kippen die uitsluitend Europees voer krijgen.

Het oerwoudvrije ei is het product van een pilot van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil aantonen dat veevoer uit Europa een haalbaar en duurzaam alternatief is voor importsoja uit Zuid-Amerika.

De pilot is een samenwerking met kippenboer David Janssen, StreekSelecties BV en supermarktorganisatie Plus die het oerwoudvriendelijke ei per vandaag in de schappen legt onder de merknaam GIJS-ei.

 

Afkomst

 

De kippen krijgen bij Janssen alleen voer dat voor honderd procent afkomstig is uit Europa, en binnenkort zelfs volledig uit Nederland: “Het kappen van regenwoud voor soja voor mijn kippen vind ik onlogisch, onverantwoord en onpraktisch. De pilot heeft aangetoond dat het goed mogelijk is om Europees veevoer te gebruiken, dat past bij mijn manier van boeren.”

Nederland is met 9 mln ton per jaar samen met China de grootste soja-importeur ter wereld. De meeste soja dient als veevoer voor onze kippen, varkens en koeien.

 

3-sterren

 

Vanaf 9 februari 2015 liggen de vernieuwde GIJS-eieren in alle Plus-supermarkten als doos van vier, zes of tien eieren. Een doos met vier eieren kost 1,29 euro, met zes eieren 1,69 euro en met tien eieren 2,59 euro. De Dierenbescherming kent het Beter Leven keurmerk 3-sterren toe aan de GIJS-eieren.

Bron: PLUS, Milieudefensie | foto: John Loo, via Flickr creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)