11-02-2015 09:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2014 exporteerde Nederland € 928 mln aan biologische landbouwproducten. De exportwaarde steeg met 11 procent ten opzichte van 2013.  Vooral granen, wortels, eieren en zuivel doen het goed.

Dit maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend tijdens de Biofach, de grootste biologische vakbeurs ter wereld in het Duitse Neurenberg. De cijfers zijn afkomstig van Stichting Bionext, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van het ministerie. De 3.600 bedrijven in de Nederlandse biologische landbouwbranche zagen hun omzet groeien in zowel binnen- als buitenland.

Duitsland, België en Frankrijk zijn de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse biologische producten. Duitsland spant de kroon met een omzetaandeel van 40 procent. Buiten de Europese Unie bieden Azië en de Verenigde Staten goede kansen voor de toekomst. In Nederland zelf steeg de besteding van consumenten aan biologische producten van € 500 mln naar bijna € 1 mrd tussen 2008 en 2013.

“Andere landen genieten van onze biologische wortels, tomaten, kaas, eieren en granen”, zegt Dijksma. “Consumenten willen meer en meer producten met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Onze bedrijven kunnen aan die vraag voldoen, want kwaliteit groeit in Nederland”.

Nederland is dit jaar partnerland van de Biofach en is met 100 bedrijven aanwezig. De beurs loopt nog tot 14 februari.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Ben Eekhof, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)