20-08-2012 09:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf vandaag ligt gekweekte vis met een keurmerk in de supermarkten. De certificering garandeert dat de vis duurzaam is geproduceerd.

Het keurmerk is ontwikkeld door de Aquaculture Stewardship Council (ASC) en is nauw verwant met het wereldwijde Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) voor duurzaam gevangen wilde vis. Het Wereld Natuurfonds en het Initiatief Duurzame Handel (IDH) namen samen het initiatief.

Kweekvis – soorten als tilapia, pangasius, zalm en garnaal – wordt in de hele wereld steeds belangrijker. In 1970 werd nog geen drie miljoen ton vis gekweekt. Dat is opgelopen tot 60 miljoen ton, oftewel meer dan de helft van alle geconsumeerde vis in de wereld.

Richtlijnen

Het ASC-keurmerk is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met vertegenwoordigers van de kweeksector, verkoopbedrijven, overheden, wetenschappers en ngo's. De certificering werkt hetzelfde als het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis, zegt een woordvoerder van het WNF.
Meer dan de helft van alle geconsumeerde vis in de wereld is kweekvis.
Volgens het WNF is de grote vraag naar kweekvis oorzaak dat niet alle kweekbedrijven even netjes werken. Zij kunnen nu een certificaat krijgen van het onafhankelijke ASC, als ze zich houden aan de richtlijnen op het gebied van duurzaam voer, antibiotica en arbeidsomstandigheden van het personeel.

Kweekpangasius

Tot nu toe draagt alleen vis uit een grote tilapiakwekerij in Indonesië het zeegroene ASC-logo. De vis ligt vanaf vandaag voor een meerprijs van enkele centen in de schappen bij onder andere Albert Heijn, C1000 en Jumbo.

ASC verwacht in het najaar de eerste duurzaam gekweekte pangasius te certificeren. Volgend jaar volgen onder meer de zalm, de forel, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen.

Bron: NOS Foto: Dimitris Papazimouris