17-02-2015 10:23 | Door: Willemien Groot

De zelfvoorzienende koeienstal en een robot om zaaigoed naar het land te brengen. Dit zijn slechts enkele innovaties afkomstig van duurzame landbouwondernemers in Flevoland. 

De koeienstal van de toekomst is geheel zelfvoorzienend. In de zomer staan de koeien op het land. In de winter staat het vee binnen en krijgen krachtvoer van eigen land. Het Aeres Praktijkcentrum Dronten experimenteert in de weidestal verder met natuurlijke waterzuivering door middel van een daktuin.

Wim Steverink van Lasting Fields ontwikkelde een robot die een via miniatuurspoor geheel zelfstandig zaai- en plantgoed naar het land brengt en de oogst ophaalt. Bekijk het filmpje van het bezoek van de Urgenda Regiotour aan de landbouwbedrijven.

Het tuinbouwbedrijf Efibia uit Almere verbouwt meer dan zeventig verschillende gewassen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Alle zaden voor de groenten, kruiden en eetbare bloemen komen van eigen grond. Een derde van het totale grondoppervlak is daarvoor bestemd. Efebia gebruikt ook eigen, gezuiverd water. Het tuinbouwbedrijf is een van de grootste biologische bedrijven van Nederland. Alle gewassen worden rechtstreeks verkocht aan de klant en aan cateringbedrijven en restaurants. Op termijn wil Efibia de producten ook gaan exporteren.

Bekijk het filmpje van de Urgenda Regiotour bij Efibia:

Foto: Screenshot Efibia, Urgenda Regiotour Flevoland. (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)