16-02-2015 12:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Masdar Institute of Science and Technology in Abu Dhabi ontwikkelt een landbouwproject dat in de woestijn zowel vissen en garnalen als biobrandstof moet gaan produceren.

Woestijnvorming en een tekort aan zoet water maken het in veel gebieden moeilijk om landbouw te bedrijven. Het landoppervlak van de aarde bestaat voor 20 procent uit woestijn en slechts 3 procent van het water op aarde is zoet en geschikt voor landbouw.

 

Zout-tolerante planten

 

Dit is het eerste project dat landbouw in de woestijn combineert met zout water. Normaal overleven planten niet op zout water, maar het Sustainable Bioenergy Research Consortium in Abi Dhabi heeft zout-tolerante planten ontwikkeld die kunnen worden gebruikt om biobrandstof te maken op basis van ethanol.

Het gesloten systeem gebruikt vijvertjes met zeewater, waar vissen en garnalen in worden gekweekt. Het biologisch afval van de dieren komt in het zeewater terecht. De zout-tolerante planten kunnen daar vervolgens op groeien. Het onderzoeksconsortium zet de biomassa van deze planten daarna om in biobrandstof. Mangroveplanten filteren koolstof en nutriënten uit het resterende zeewater. Ook de mangroves zijn daarna inzetbaar voor de productie van biobrandstof.

 

Biobrandstof voor de luchtvaart

 

Het is de bedoeling dat de biobrandstof gebruikt gaat worden voor de luchtvaart. Het project wordt deels gefinancierd door de luchtvaartmaatschappijen Etihad Airways, the Boeing Company en Honeywell. Deze bedrijven streven ernaar hun vluchten duurzamer te maken en de ontwikkeling van groene brandstoffen te stimuleren. De luchtvaartmaatschappij Etihad Airways hoopt binnen enkele jaren hun commerciële vluchten te laten vliegen op de biobrandstof.

Bron: CleanTechnica, GAS2.0, Planetsave | foto: Moyan Brenn, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)