18-02-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

Seafood Watch heeft voor het eerst een assessment uitgevoerd naar de duurzaamheid van gekweekte zalm. Een kwekerij uit Nieuw-Zeeland kwam als beste uit de test.

De Nieuw-Zeelandse zalmkwekerij Mount Cook Alpine Salmon, leverancier van Kingzalm, krijgt de groene vermelding 'Beste Keus'. AquaChile Verlasso uit Chili behaalde een tweede plaats als 'Goed Alternatief'. Zalmkwekerijen uit Noorwegen, Chili en Canada scoorden slecht. Deze concerns kweken de Atlantische zalm.

De duurzame-vislijst van het Amerikaanse Seafood Watch is een initiatief van het Monterey Bay Aquarium en de Seafood Choices Alliance. Voor het eerst sinds de oprichting, aan het einde van de jaren negentig, is de duurzaamheid van kweekzalm onderzocht.

Volgens Seafood Watch onderscheidt Alpine Salmon zich door geen pesticiden en antibiotica te gebruiken. Daarbij geldt wel de aantekening dat de zeeluis, een veel voorkomende parasiet in zalmkwekerijen, in Nieuw-Zeeland niet voorkomt. Het concern leverde bovendien bruikbare en transparante data over de bedrijfsvoering. Daarnaast kweekt het bedrijf zalm die van nature niet voorkomt in de Nieuw-Zeelandse wateren. Dit voorkomt dat kruisingen van ontsnapte kweekzalm en de wilde zalm de soort verzwakken.

 

Goede voorbeeld

 

Seafood Watch hoopt dat de eerste grootschalige assessment van zalmkwekerijen en de bijbehorende ranglijst andere bedrijven over de streep trekt om duurzamer te produceren. Volgens de samenstellers is de belangstelling groot bij het bedrijfsleven en consumenten in de Verenigde Staten. Seafood Watch herhaalt de keuring over drie jaar.

Bron: Seafood Watch, UndercurrentNews | Foto: Owen Allen, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)