17-02-2015 11:45 | Door: Laura Fransen

De grootste vliegenboerderij ter wereld is bijna een feit. Vanaf maart produceert het Zuid-Afrikaanse bedrijf AgriProtein 22 ton vliegenmaden per dag. De maden moeten overbevissing helpen voorkomen.

De bouw van de vliegenboerderij in Zuid-Afrika is vorig jaar mei begonnen, vijf jaar na de officiële oprichting van AgriProtein. AgriProtein haalde financiering binnen via onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation.

Eenmaal operationeel heeft de insectenkwekerij ruimte voor 8,5 miljard vliegen, en een productiecapaciteit van 22 ton vliegenmaden per dag. AgriProtein verwerkt de maden tot MagMeal, een eiwitrijk kweekvisvoer.

 

Alternatief

 

Het dieet van gekweekte consumptievis bestaat veelal uit vismeel. Volgens het bedrijf is er tot twee kilogram vis nodig om één kilogram vis te kweken. Volgens AgriProtein maakt het alternatief MagMeal dit vismeel zo goed als overbodig.

De maden van het Zuid-Afrikaanse bedrijf leveren bovendien deels een oplossing voor het afvalprobleem in Kaapstad. Per dag zetten de maden 110 ton voedselafval om in MagSoil-bemesting. Voor de aanvoer heeft AgriProtein afspraken gemaakt met een afvalverwerker in Kaapstad.

 

Regelgeving

 

De technologie om kweekvis te voeden met maden is niet nieuw. Het succesvol opschalen van de methode liet echter op zich wachten. Investeerders lieten zich onder andere afschrikken door Europese regelgeving, die het gebruik verbiedt van insecten als voer voor consumptievis.

Het bedrijf wil behalve in Afrika verder uitbreiden naar Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. In de komende vijftien jaar hoopt AgriProtein nog eens 45 vliegenboerderijen te openen, zegt oprichter Jason Drew in een interview met Business Insider Australia.

Bron: Business Insider Australia, AgriProtein | Foto: Vinoth Chandar via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)