20-02-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

Ieder jaar komen er wereldwijd 200.000 gecertificeerde, biologische boerenbedrijven bij. Die bedrijven samen vertegenwoordigen een waarde van $ 63,9 mrd.

Twee miljoen van de in totaal 1,5 miljard boeren in de wereld werken volgens biologische landbouwmethoden. Bijna 80 procent van hen bevindt zich in ontwikkelingslanden. India heeft de meeste gecertificeerde biologische bedrijven binnen zijn grenzen, gevolgd door Uganda en Mexico.

Dat blijkt uit onderzoek van de International Federation of Organic Agricultural Movements (IFOAM). Wereldwijd zijn in 164 landen gecertificeerde biologische landbouwbedrijven gevestigd. De industrie vertegenwoordigt een waarde van $ 63,9 mrd. Dit aantal is een verdubbeling ten opzichte van 15 jaar geleden. Toen zeiden 86 landen biologische landbouw binnen de grenzen te hebben. De sector vertegenwoordigde in 2000 een waarde van $ 15,2 mrd.

 

Groei

 

Per jaar komen er volgens het onderzoek wereldwijd zo'n 200.000 gecertificeerde boerenbedrijven bij. En hoewel het aantal boerderijen over het geheel genomen wereldwijd afneemt, groeit de biologische sector.

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal biologische landbouwbedrijven veel hoger. IFOAM keek alleen naar gecertificeerde bedrijven, terwijl er wereldwijd miljoenen kleine familiebedrijven zijn die vanuit traditie biologisch boeren. IFOAM schat het aantal kleine boerenbedrijven op 500 miljoen, waarvan het merendeel volgens biologische landbouwmethoden werkt.

De belangstelling van consumenten voor biologische producten is de belangrijkste oorzaak van de groei. In Europa en de Verenigde Staten nam de vraag in 2012 toe met 10 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bron: IFAOM, Yahoo News | Foto: ilovebutter, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)