24-02-2015 19:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Het Australian Renewable Energy Agency gaat ruim € 3,5 mln investeren in een proefopstelling om biobrandstof te produceren.

Wetenschappers van de Curtin University’s Fuels and Energy Technology Institute zetten biomassa om in biobrandstof en houtskool. De methode maakt gebruik van pyrolyse en bioraffinage.

Het project gebruikt landbouwafval en verschillende eucalyptussoorten als biomassa. De biomassa wordt opgeslagen en direct fijngemalen. Die nieuwe aanpak levert volgens de onderzoekers tijdwinst en energiebesparing op. Ook komen er geen afvalproducten vrij.

 

Eucalyptus

 

Eucalyptus wordt vaker gebruikt als biomassa. Eucalyptussoorten behoren tot de meest voorkomende vegetatie in Australië. Deze soorten zijn belangrijk voor het behoud van ecosystemen op het land. Australië heeft veel last van toenemende droogte en zoute grond. Die bedreigen het milieu en de landbouw.

De nieuwe technologie maakt het bestrijden van droogte en zoute grond economisch rendabel. Boeren kunnen door het planten van eucalyptussoorten hun grond verbeteren, en gebruiken voor biobrandstof.

 

Langdurig onderzoek

 

De proefopstelling is één van de laatste stappen in een langdurig onderzoek aan de Curtin University  of Technology. Het project loopt al sinds 2009. Het bedrijf Renergi is in 2012 opgezet om nieuwe technologieën van de universiteit te commercialiseren. Dit bedrijf ontwikkelt de proefopstelling.

Het complete project kost bijna € 9 mln, en moet in oktober 2017 klaar zijn. Het project kan een enorme impact hebben in Australië. Het vermindert de vervuiling van fossiele brandstoffen, stimuleert de regionale economie, en helpt met de bestrijding van milieuproblemen.

Bron: ARENA, Wikipedia | Foto: Nicki Mannix via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)