26-02-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zaden van de rubberboom zijn geschikt voor de productie van biodiesel. Dat ontdekte Yusuf Abduh van de Universiteit van Groningen in zijn promotieonderzoek.

De olie is relatief eenvoudig uit rubberzaden te winnen met een schroefpers en toevoeging van een kleine hoeveelheid ethanol. De rubberolie is in onbewerkte vorm als geschikt voor direct gebruik in generatoren. Maar het is ook mogelijk de grondstof om te zetten in biodiesel of bioplastics.

Onderzoeker Yusuf Abduh heeft in de Indonesische provincie Kalimantan de schaalbaarheid van rubberolie getest. In de pilot is 1200 kilo aan rubberzaden ingezameld op rubberplantages. Onder realistische omstandigheden bleek het goed mogelijk biodiesel te produceren. Volgens Abduh is de kwaliteit van de olie vergelijkbaar met die van andere plantaardige oliën.

Indonesië is één van de grootste producenten van natuurlijk rubber ter wereld. het beschikt daarom over grote hoeveelheden zaden van de rubberboom. De bomen maken een of twee keer per jaar nieuwe zaden, die door plantage-eigenaren worden beschouwd als afval.

 

Economisch rendabel

 

De productie van rubberzaadolie kost ongeveer € 0,43 per liter. De brandstof is goedkoper dan de dieselprijs in de binnenlanden van Kalimantan. Voor de boeren is het economisch rendabel om de olie te winnen op rubberplantages. Dat de ruwe olie direct geschikt is voor stroomopwekking maakt het proces extra interessant.

De volgende stap is om met een demonstratie-eenheid langs de rubberplantages te reizen als de zaden vallen. Die eenheid wordt ontwikkeld door de Universiteit Groningen.

Bronnen: Universiteit van Groningen, Agriholland | Foto: Ken Doerr via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)