25-02-2015 18:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het biotechnologiebedrijf Matrix Genetics heeft een methode ontwikkeld om het eiwitrijke Spirulina genetisch te modificeren. De blauwalg kan een alternatief zijn voor soja en mais.

Spirulina is een cyanobacterie die rijk is aan eiwitten, mineralen, vitamine B12 en antioxidanten. De blauwalg wordt over de hele wereld gebruikt als voedingssupplement voor zowel dieren als mensen.

De verbouw van Spirulina is duurzamer dan mais of soja. De blauwalg neemt minder ruimte in en heeft minder voedingsstoffen nodig. Vergeleken met andere plantaardige voedingsmiddelen is Spirulina rijk aan eiwitten. Gedroogde natuurlijke Spirulina bestaat voor 60 procent uit eiwit.

 

Vervanging

 

De genetische eigenschappen van Spirulina bleken moeilijk aan te passen. De productie bleef daardoor achter bij andere eiwitrijke voedingsmiddelen als mais en soja.

De GMO-variant van Matrix Genetics heeft een hogere voedingswaarde en is gemakkelijk te kweken. Geproduceerd in grote hoeveelheden kan Spirulina op termijn soja en mais als voedingsbron vervangen. Matrix Genetics heeft een productielijn aangekondigd die twee keer zoveel fycocyanine, een antioxidant, produceert.

 

Matrix Genetics

 

Matrix Genetics is een biotechnologiebedrijf dat duurzame producten ontwikkelt met cyanobacteriën. Via genetische modificatie maakt het bedrijf bacteriën die onder meer brandstof, pigmenten, eiwitten en chemicaliën produceren.

Matrix Genetics denkt dat de cyanobacterie, behalve als voedingsbron, ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor de duurzame productie van biobrandstof, pigmenten en waardevolle eiwitten.

Bronnen: Business Press, StreetInsider |Foto: Lamiot via Wikipedia (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)