27-02-2015 14:19 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe mosselzaai- en oogstmachine, ontwikkeld in Zeeland, levert een betere oogst en is minder arbeidsintensief.

De mosselzaadinvanginstallatie (MZI) is de manier voor milieuvriendelijke mosselvangst, en een goed alternatief voor wildvangst. Vanwege uitputting van de voorraad en verstoring van het ecosysteem, is wildvangst van mosselen aan banden gelegd.

De MZI-machine is ontwikkeld door het Nederlandse technologiebedrijf Jansen Tholen. De bestaande installatie is echter niet perfect: er is sprake van onnodig verlies van mosselbroed en de bediening is arbeidsintensief. Het bedrijf nam de eigen technologie op de schop en kwam met een verbeterde versie.

 

Verbeteringen

 

Het resultaat is een machine die de mosselkwekers minder belast en beschadiging van de oogst vermindert. Mosselkwekers hoeven niet langer langdurig buitenboord te hangen tijdens het uitzetten van de longlines. Aan die lijnen kan het zwevende mosselzaad zich hechten.

Een andere innovatie is de manier waarop het volgroeide zaad, het zogenoemde mosselbroed, wordt geoogst. Mosselbroed is de verzamelnaam voor tienduizenden piepkleine, nog tere, mosselen, die later uitgroeien tot een mosselbank. De verbeterde MZI-machine maakt gebruik van beeldherkenning om de locatie van het broed vast te stellen. De oogst verloopt veel preciezer, waardoor het oogstverlies veel kleiner is. Jansen Tholen heeft de harde rubberen haken die bij de oogst worden gebruikt, vervangen door een biobased kunststof.

 

Patent

 

Voor de ontwikkeling werkte het Jansen Tholen samen met studenten van de HZ Universiteit Vlissingen en het mosselvissersbedrijf Gebroeders Schot. In april dit jaar gaat Schot het protoype uitvoerig testen. Schot en Jansen Tholen hebben patent aangevraagd op de aangepaste machine. De partners willen de verbeterde mosselinstallatie op de markt brengen.

Ter ondersteuning ontving Jansen Tholen de laastste Biobased Voucher van de Provincie Zeeland.

Bron: Agro-Chemie, Visserijnieuws, PZC | Foto: Smabs Sputzer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)