27-02-2015 16:59 | Door: Willemien Groot

Leegstaande kantoren zijn prima om te bouwen voor stadslandbouw. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Faculteit van Natuur en Techniek van de Hogeschool Utrecht.

Zo’n 16 procent van de kantoren in de Nederland staat leeg. Voor de eigenaren van een pand is dat een grote kostenpost. Die zijn deels op te vangen door kwekerijen voor groenten, fruit en zelfs vis op te zetten in de ongebruikte ruimten.

De studenten zien mogelijkheden voor de Volksgarden Supra van het Amerikaanse bedrijf Omega Garden. Het bedrijf is bezig met een crowdfunding campagne voor een gecombineerde kweekbak voor groenten en vis. De bak lijkt nog het meeste op de trommel van een wasmachine. Het bovenste deel van de trommel is bestemd voor groeten of fruit, het onderste deel voor witvis. Het draaiende deel brengt plantenresten als voer naar de vis en voert de afvalstoffen naar boven als plantenmest. De hydroponische kweek verbruikt nauwelijks water.

Rendabel

De investeringskosten zijn hoog, maar volgens de studenten verdienen die zich in twee jaar terug. Het apparaat is makkelijk verplaatsbaar. De overdekte stadslandbouw zou daardoor ook mogelijk zijn in kantoren die slechts korte tijd leegstaan. De oogst kunnen de eigenaar verkopen aan lokale winkels en restaurants.

Netwerkorganisatie HUB voor Duurzaamheid in Amersfoort, die het onderzoek van de studenten ondersteunde, gaat het plan verder uitwerken. De eerste reacties op het voorstel zouden positief zijn.

Bron: DeStadAmersfoort, nieuws.nl, Omega Garden | Foto: Omega Garden