24-08-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op dit moment zijn de wereldwijde visbestanden jaarlijks €13 mrd waard, maar in potentie kunnen ze €54 mrd waard zijn. Om dit te bereiken moet de biodiversiteit van de visbestanden hersteld worden. 

“Door visbestanden te herstellen worden visserijen vijf keer zo veel waard en wordt het hele ecosysteem verbeterd”, is te lezen in een onderzoek van de University of British Columbia dat in juni gepubliceerd is in het online tijdschrift PLoS ONE. “Je moet soms terughoudend zijn met vissen, zodat de visbestanden tijd hebben om te herstellen”, vertelt professor Rashid Sumaila, co-auteur van het artikel.

Overheidssteun

Er is een andere kant van de medaille. De transitie om het wereldwijde visbestand in balans te brengen kan 12 jaar duren en totale kosten van €130 mrd tot €292 mrd aan verloren inkomsten met zich meebrengen.

Maar door overheidssteun kunnen de verliezen verzacht worden. In Hong Kong worden vissers die hun baan kwijtraken bijvoorbeeld omgeschoold. In Europa worden vissers betaald om zee-afval op te ruimen en in Mexico verdienen ze geld door de visbestanden te monitoren en illegale vissers te vangen.

Visbestand herstellen

Dat laat de vraag open hoe de visbestanden dan hersteld moeten worden. Charlotte Tindall schreef een rapport voor de International Sustainability Unit (ISU) en sprak hiervoor met vijftig visserijen wereldwijd. In haar rapport zijn verschillende oplossingen te lezen om het visbestand zo efficiënt mogelijk te herstellen.

Zo moeten er visquota komen en moeten visvoorraden gemonitord worden. Illegaal vissen moet worden geminimaliseerd. Daarnaast moeten visserijen de beschikking krijgen over nieuwe vismaterialen. In Groot Brittannië wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van selectieve visnetten met grotere gaten, waardoor de helft minder ongewenste vis wordt gevangen. Hierdoor wordt het net ook minder zwaar en de brandstofrekening lager. De onderkant van de netten zijn daarnaast gevuld met rubberen ballen om het schadelijke schrapen langs de grond te verminderen.

Ten slotte moeten zoveel mogelijk visserijen een certificering behalen, zoals het Marine Steward Councilship (MSC). Hierdoor hebben vissers garantie op een goede markt en kunnen zij in sommige gevallen een premie rekenen.

Innovaties

“Het is van groot belang dat we over het overbevissingsprobleem praten in plaats van te doen of het niet bestaat”, zegt professor Sumaila. “Hierdoor zullen er meer innovaties ontstaan en oplossingen die relevant zijn voor een bepaalde gemeenschap. En dat is zeer belangrijk, want er is geen één oplossing die overal te wereld van toepassing is.”

Bron: Co.EXIST

Foto: Ian Robertson