04-03-2015 14:34 | Door: Willemien Groot

De wereldwijde markt voor duurzame verpakkingen groeit tot 2019 met bijna 8 procent. De voedingsmiddelen- en drankenindustrie zijn de grote aanjagers van de groei.

Dat blijkt uit het rapport Global Green Packaging Market 2015-2019 van het Amerikaanse onderzoeksbureau TechNavio. Duurzame verpakkingen omvatten een breed scala aan materialen uit duurzame, hernieuwbare en herbruikbare grondstoffen. Daaronder vallen ook glas en metaal.

De markt vraagt volgens TechNavio om veilige, milieuvriendelijke verpakkingen. Tegelijkertijd zoeken bedrijven naar manieren op de uitstoot van giftige stoffen in het productieproces te verminderen. Multinationals als snoepfabrikant Cadbury, Coca-Cola, Nestlé en ConAgra Foods werken daar al langer aan. Dat geeft die concerns een voorsprong op de concurrentie, schrijft TechNavio.

Volgens het rapport speelt ook de strengere overheidsregulering in verschillende landen mee. Van fabrikanten wordt in toenemende mate verwacht dat zij eindverantwoordelijkheid dragen voor hun verpakkingen. Producenten betalen voor de verwerking van verpakkingen en een veilige afvoer van giftige grondstoffen. Investeringen in duurzame materialen verlagen de kosten in het afhandelingsproces.

Bron: TechNavio | Foto: Thomas Kohler, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)