06-03-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe warmwatermethode helpt tulpentelers bij het bestrijden van stengelaaltjes-besmetting. De milieuvriendelijke methode is een alternatief voor de vernietiging van hele partijen.

Onderzoeker Martin van Dam van Wageningen Universiteit is er als eerste in geslaagd de ziektebestrijdende warmwatermethode aan te passen voor tulpenbollen. Warmwaterbehandeling is al langer de standaard manier om stengelaaltjes in bolgewassen te vernietigen. Bij de gevoelige tulpenbollen was de milieuvriendelijke methode nog niet toepasbaar. Er zat voor telers niets anders op dan aangetaste partijen volledig te vernietigen.

Van Dam ontdekte onder welke voorwaarden de behandeling ook bij tulpenbollen effect heeft. Na een week voorverwarmen op 36 graden moeten telers de bollen vier uur voorweken. Vervolgens moeten de bollen 20 uur nat blijven. In de nabehandeling moeten ze nog eens vier uur lang worden gekookt bij een temperatuur van 48 graden. “Onder die condities blijft de bol intact, maar gaan de aaltjes dood”, zegt van Dam in een nieuwsbericht van Wageningen UR.

De methode is goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een groot nadeel is de arbeidsintensiviteit van het proces. Volgens van Dam is de methode vooral nuttig als alternatief voor de vernietiging van zeldzame, dure tulpsoorten.

Bron: AgriHolland, Wageningen UR | Foto: Jeffrey NL, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)