10-03-2015 08:23 | Door: Laura Fransen

ABC News, The Daily Mail, CNET en Yahoo Food berichten allemaal over de revolutionaire ‘snack van de toekomst’. Ze hebben het over het Edible Growth-project van de Nederlandse Chloé Rutzerveld.

Met Edible Growth combineert 'Food and Concept designer' Rutzerveld moderne productietechnologieën met traditionele voedselteelt. Een 3D-printer print een basis van eetbare voedingsbodem, zaden, sporen en gist. Vervolgens doen natuurlijke processen zoals fotosynthese en fermentatie hun werk. Binnen vijf dagen groeit het geheel uit tot een eetbare paddenstoelensnack.

De structuur, geur en smaak van de snack neemt toe tijdens het groeiproces. Door de snack op verschillende tijden te oogsten, heeft de consument invloed op het eindproduct.

 

Voedselketen

 

Volgens Rutzerveld biedt de technologie de mogelijkheid om de voedselketen te verkorten. Consumenten telen hun voedsel thuis. Boeren leveren enkel de grondstoffen. Het vervoeren van eindproducten is niet langer nodig. Minder voedselverspilling en minder CO2-uitstoot zijn het gevolg.

Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Voor het Edible Growth-project werkt ze samen met de TUE en kennisinstituut TNO. Hoewel de internationale belangstelling groot is, is het project nog in de ontwikkelfase. Meer onderzoek is nodig om de software, hardware en samenstellen van ingrediënten te optimaliseren.

 

Bron: Dezeen, Edible Growth | Foto's: Chloé Rutzerveld