09-03-2015 16:53 | Door: Laura Fransen

Het Center for Dairy Research van de University of Wisconsin-Madison ziet waarde in zure wei. Een onderzoeksteam ontwikkelt technologie die de yoghurt-reststroom omzet in waardevolle stoffen.

De onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison werken aan een innovatief filtersysteem. Met behulp van membranen splitst het filter zure wei op in verschillende componenten. “We combineren meerdere membranen en ontwikkelen een filterproces waarmee we waardevolle ingrediënten overhouden”, zegt zuiveltechnoloog Karen Smith in een nieuwsbericht.

Het team focust op het onttrekken van lactose, het meest waardevolle ingrediënt. Er is veel vraag naar lactose bij voedselproducenten, wat het goed te vermarkten maakt.

 

Melkzuur

 

Zure wei is een bijproduct van Griekse yoghurt. Het is schadelijk voor het milieu en vereist speciale afvalverwerking. Hoewel producenten al jaren waardevolle stoffen uit reguliere wei halen, maakt de samenstelling van zure wei dit moeilijk. Drogen is geen optie. Door de aanwezigheid van onder andere melkzuur resulteert het in een plakkerige drab.

De filtertechniek is vooral welkom in verband met de groeiende vraag naar Griekse yoghurt. In de toekomst is het de bedoeling dat het filtersysteem alle waardevolle stoffen uit het wei filtert. Er blijft dan alleen water over.

Bron: Phys.org, Center for Dairy Research | Foto: Jeremy Keith, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)