10-03-2015 14:56 | Door: Jerom van Gemert

Bombay Sapphire renoveerde een 225 jaar oude papierfabriek en bouwde die om tot destilleerderij. De duurzaamste destilleerderij ter wereld.

Het enorme project heeft de Britse ginproducent de 2014 BREEAM Industrial Award opgeleverd. De prijs is een beloning voor de lage milieu-impact van de fabriek, en de herstelwerkzaamheden aan de historische vestigingsplaats en de omliggende natuur.

Hernieuwbare energie

De distilleerderij, gevestigd in Laverstoke in Hampshire, is voorzien van drie traditionele koperen ketels die draaien op hernieuwbare energie. De fabriek gebruikt elektriciteit afkomstig uit biomassa, zonnepanelen en een kleine waterkrachtcentrale in de nabij liggende rivier Test van 6 kilowatt.

De biomassacentrale verwerkt het plantaardig afval uit het distillatieproces voor de Bombay Sapphire, zoals citroenschillen, amandelen en andere producten. De hernieuwbare energiebronnen verlagen de CO2-uitstoot van de fabriek met 38 procent per jaar.

Voor de renovatie zijn bouwmaterialen van de gesloopte gebouwen op het terrein gebruikt. De architecten en bouwers hebben geprobeerd om zoveel de Victoriaanse stijl voor het gehele complex van 2 hectare te behouden. Daarnaast zijn inheemse planten en dieren weer teruggebracht naar het gebied. De rivieroever is onder handen genomen om de biodiversiteit te vergroten.

Bacardi

De distilleerderij is het vlaggenschip van de ginproducent. Het complex ontving eerder al het allereerste BREEAM Outstanding-certificaat voor een renovatie. Het complex kreeg ook de eerste Outstanding-certificering ter wereld voor een distilleerderij.

Het bedrijf Bombay Sapphire is onderdeel van Bacardi Limited. Bacardi stelde eerder al hoge duurzaamheidsdoelstellingen in de jaarplannen. Bacardi wil alleen nog duurzame producten en verpakkingen gebruiken. In 2022 moet de overstap naar 100 procent duurzame suikerriet zijn gemaakt. Daarnaast wil de drankenproducent het waterverbruik en de CO2-uitstoot verminderen.

Bronnen: Bacardi Limited, BREEAM, Bombay Sapphire | Foto: tbiley via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)