16-03-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe tool, ontwikkeld door Europese rederijen en wetenschappers, maakt het voor vissers makkelijker te verduurzamen.

Het WhiteFish Project richt zich op de schelvis- en kabeljauwvisserij. De visstand staat wereldwijd onder druk door overbevissing. Voor Europese rederijen gelden strenge eisen voor de traceerbaarheid van de vis. De bijbehorende administratie is ingewikkeld, kost veel tijd en is daardoor kostbaar.

De nieuwe tool moet die administratie eenvoudiger maken. Daarnaast is het de bedoeling om de industrie concurrerender te maken ten opzichte van Aziatische vissers. Dat meldt de website The Fish Site. Het Europese team ontwikkelde een Life Cycle Analysis om objectief en transparant de duurzame vangst van schelvis en kabeljauw vast te leggen.

Standaarden

De tool geeft rederijen inzicht in de volledige milieu-impact van de visvangst. Van de kwaliteit en de herkomst van de vis, tot en met het brandstofverbruik van het schip en de CO2-uitstoot. De hulp van externe deskundigen is niet langer nodig,

Door de standaarden van WhiteFish te gebruiken, kan iedere maatschappij zelf de duurzame prestaties bijhouden en de impact berekenen op het milieu, welzijn en de economie

Bekijk het filmpje van WhiteFish:

Bron: TheFishSite, WhiteFish Project | Foto: Mats Hagwall, via Flickr  (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)