16-03-2015 19:07 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Aerofarms gaat in een oude fabriek bladgroenten produceren. De boerderij met dak verbruikt geen pesticiden en 95 procent minder water.

Aerofarms bouwt een leegstaande staalfabriek in de Amerikaanse stad Newark om tot een hypermoderne, verticale boerderij. In de oude fabriek zal het jaarlijks ongeveer een miljoen kilo aan kruiden en bladgroente produceren.

“We zijn verheugd Aerofarms in Newark te introduceren”, zegt Ron Beit, CEO van de RBH Group die in de start-up investeerde, op de site Archinect. “De nieuwe fabriek creëert tientallen arbeidsplaatsen en geeft bewoners van Newark toegang tot gezonde, lokaal geproduceerde groenten.”

Hydrophonics

De start-up werkt volgens de hydrophonics-methode. Hierbij groeien de plantjes in een gecontroleerde omgeving, waardoor bestrijdingsmiddelen niet meer nodig zijn. Ook werkt het concept zonder aarde en verbruikt het weinig water.

LED-lampen voorzien de planten zeer gericht van energie om te groeien. Net als in de bloeiende Amerikaanse wiet-sector zenden de LEDs licht uit in specifieke spectra. Ook dit draagt bij de aan de hoge opbrengst en de kwaliteit.

De indoorlandbouw is volgens Aerofarms 75 procent productiever dan gewone land- en tuinbouw. Het landbouwconcept is vergelijkbaar met dat van Valoya dat in een oude schuilkelder onder Londen groente verbouwt voor toprestaurants in de Britse hoofdstad.

Bekijk een filmpje over Aerofarms van Bloomberg.

Bron: Archinect, Grist | Foto: Digital Magic Photography, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)