18-03-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

Door grotere vissen te bevoordelen tijdens het voeren, neemt het gewicht van de totale populatie het snelst toe. Dat toonden onderzoekers van Universiteiten van Amsterdam en de Zweedse stad Umeå aan.

Een gelijke verdeling van voer tussen kleine en grote vissen blijkt bij de levendbarende tandbaars (Heterandria formosa) economisch niet rendabel. Als de grotere exemplaren in een school vissen twee derde van het beschikbare voer krijgen, neemt de totale massa van alle vissen samen dubbel zo snel toe als bij een eerlijke verdeling. De onderzoekers presenteerden de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De onderzoekers wijzen op de voordelen voor viskwekerijen. Zonder het voertype of de hoeveelheid te veranderen, de of in te boeten aan de kwaliteit van de vis, is meer vis beschikbaar voor consumptie. Tandbaarzen zijn kleine visjes, die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Ze worden hooguit enkele centimeters lang, en dienen als voedsel voor grotere roof- en kweekvissen.

 

Onderzoek

 

In het onderzoek selecteerden de biologen een groep vissen op omvang. De wetenschappers zetten de kleine, jongste visjes apart van de grootste exemplaren. De standaard hoeveelheid voer die normaal voor de hele populatie beschikbaar was, dienden de biologen nu gecontroleerd toe in afwijkende verhoudingen. Om de vier weken werden de vissen opnieuw op formaat uitgeselecteerd. Uit het onderzoek bleek dat de grotere vissen sneller groeien met wat extra voer.

Volgens de Franse econoom Piketty vergaren mensen die al een vermogen bezitten, gemakkelijker meer vermogen Uit het internationale onderzoek naar de tandbaars bouwen vissen die al een groeivoorsprong hebben, die steeds beter uit op de rest van de populatie. Of een ongelijke voedselverdeling ook hoger in de voedselketen vergelijkbare effecten heeft, vermeldt het artikel van de biologen niet.

Bron: Nature Communications, ScienceDaily | Foto: Brian Gratwicke, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)