30-08-2012 11:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De kans is groot dat het glas wijn dat je bestelt in de kroeg of restaurant niet meer uit een fles komt, maar uit een fust. De drie duurzame voordelen van het getapte wijntje.

Geen mooie fles meer met een aantrekkelijk etiket die aan je tafel wordt geopend, maar een vers getapt wijntje. Voor veel mensen zal het wennen worden, maar wijn in een fust is bezig met een opmars in de horeca. Daar zitten grote, duurzame voordelen aan.

1. Besparing van 3000 flessen

De inhoud van een fust staat gelijk aan 26 flessen wijn. Een fust kan 20 jaar lang hergebruikt worden. In die tijd bespaart één fust meer dan 3.000 flessen. Dat is een enorme besparing aan glas, kurk, aluminiumfolie, etiketten, dozen en pallets voor vervoer. Een fust heeft immers geen extra verpakking meer nodig.

2. Vermindering CO2 uitstoot bij transport

Ten opzichte van de traditionele fles bespaart het fust CO2 tijdens het transport. Bij het transport van flessen wijn zijn verpakkingsmaterialen verantwoordelijk voor 30 tot 50 procent van het totale gewicht. Bij het vervoer van fusten is het gewicht van verpakkingen vele malen minder. Het vervoer van wijn in fusten levert dan ook een grote CO2-reductie op.

3. Geen zure wijn meer

Zuurstof is de grootste vijand van wijn. Is de fles eenmaal geopend dan begint de oxidatie waardoor de wijn in kwaliteit afneemt. Binnen een dag of drie is de wijn zuur en niet meer te drinken. Een gemiddeld café of restaurant verspilt op die manier ongeveer 25 procent van de wijn. Deze verspilling bestaat niet bij wijn uit fusten. Het inspuiten van gas in het fust zorgt ervoor dat de druk hoog blijft en zuurstof niet bij de wijn kan komen.

Liefhebber van fles kan gerust zijn

Natuurlijk zal niet alle wijn worden verkocht vanuit een fust. Wijn kan namelijk niet zo goed rijpen als wijn in een fles. Wijn uit fust is alleen voor die wijnen die snel geconsumeerd dienen te worden, ongeveer 90 procent van alle wijnen die geproduceerd wordt. De sommelier zal in de toekomst je Châteauneuf-du-Pape uit 1984 dus blijven schenken uit een fles in plaats van je glas even onder de tap te houden.

Bron: Cleantechnica

Foto: Kamundse