23-03-2015 07:45 | Door: Willemien Groot

Nederlandse imkers mogen voortaan biologische honing produceren. De eerste potjes komen volgend jaar al op de markt.

De productie van bio-honing van eigen bodem is goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. In andere Europese landen is biologische honingproductie al langer toegestaan.

Strenge eisen

De Europese eisen voor biologische honing zijn streng. In een straal van drie kilometer rond de bijenkasten mogen alleen biologische gewassen staan. Eenzelfde oppervlak met natuurlijke vegetatie waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is ook toegestaan. Imkers moeten die gebieden zelf in kaart brengen, zodat ze kunnen aantonen dat ze voldoen aan de eisen.

Bijenkasten moeten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro. De volken mogen alleen bijvoeding krijgen van biologische oorsprong. Verder moet de was voor de honingraten zuiver zijn. Pas als die voorschriften een jaar zijn nageleefd, krijgt de honing het predikaat biologisch.

De Nederlandse imkers hebben zef het verzoek ingediend om biologische honing te mogen maken. Door de toenemende vraag van de consument is de productie aantrekkelijk.

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: Gavin Mackintosh, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)