24-03-2015 12:11 | Door: Willemien Groot

Chinese boeren moeten overschakelen naar duurzame landbouwmethoden. De overheid legde jarenlang de nadruk op hoge opbrengsten. Nu gaat het roer om.

De praktijken van zo hoog mogelijke opbrengsten, ongeacht de methoden, heeft een forse claim gelegd op de productiviteit van de landbouwgronden. Volgens de Chinese overheid werkt de oude aanpak de oude aanpak op termijn contraproductief.

Er komt een verbod op grootschalig gebruik van pesticiden en kunstmest. Tussen 2015 en 2019 mag het verbruik niet meer groeien dan 1 procent per jaar. In 2020 moet de toename van chemische landbouwmiddelen zijn teruggebracht tot nul. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest gaat niet volledig in de ban. De overheid legt de producenten wel striktere regels op. Dat moet leiden tot producten die minder giftig zijn, maar wel efficiënt.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat chemische bestrijdingsmiddelen veel oppervlaktewater en vruchtbare landbouwgebieden hebben vervuild. Boeren passen bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet altijd deskundig toe. Meestal gebruiken ze te veel. Of op plaatsen waar dit niet nodig is.

China is de grootste producent van rijst en graan ter wereld en de op twee na grootste teler van mais. Het land is ook de grootste afnemer van kunstmest. Chinese boeren gebruiken evenveel als India en de VS samen.

Bron: South China Morning Post, Business Insider | Foto: AusAID, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)