26-03-2015 13:15 | Door: Jerom van Gemert

Het International Center for Tropical Agriculture (CIAT) heeft bonensoorten gemaakt die opwarming van de aarde beter kunnen overleven. Dit helpt boeren in ontwikkelingslanden om bonen te verbouwen in de toekomst.

Wetenschappers voorspellen dat in 2050 door de opwarming van de aarde 50 procent minder geschikte landbouwgrond beschikbaar is. Bonen zijn erg gevoelig voor warme temperaturen. De groei en vruchtbaarheid van zaden neemt drastisch af als het te warm is voor de plant. Hierdoor gaat de oogst en de kwaliteit van de bonen omlaag. Dit gebeurt vooral bij nachttemperaturen hoger dan 18 graden Celsius.

Wetenschappers van het CIAT hebben bonen veredeld die een temperatuurstijging van 4 graden overleven. Hierdoor neemt de beschikbare landbouwgrond in 2050 slechts af met 5 procent, in plaats van 50 procent.

Dubbele oogst

Een paar van de nieuwe bonenlijnen zijn al getest door boeren. Het bleek dat normale bonen nu al erg veel last hebben van warmtestress. In Nicaragua en Costa Rica hebben de boeren met een hittebestendige zwarte boonvariant een oogst die twee keer groot is.

Meer dan 400 miljoen mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van bonen voor hun dieet. Bonen zijn erg voedzaam en een bron van eiwitten, vitamines, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Een paar hittebestendige boonvarianten zijn al klaar. Andere soorten zitten nog in het veredelingsproces. De nieuwe bonen worden beschikbaar gemaakt voor boeren over de hele wereld.

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een grote bedreiging voor de landbouw. Veel landbouwgrond wordt onbruikbaar door droogte, overstromingen of zout. Er zijn veel projecten die planten ontwikkelen om genoeg voedsel te blijven produceren.

Gewassen worden zoutresistent gemaakt voor landbouw op verzilte grond. Of veredeld, zodat ze droogte of overstromingen beter overleven. 

Bronnen: CIAT, Scientific American, npr | Foto: Kenneth Leung via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)