05-09-2012 12:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grolsch komt voor de tweede keer op rij als het meest duurzame biermerk uit de bus bij een jaarlijks onderzoek van Rank a Brand.

Naast Grolsch komen Bavaria en Gulpener het best uit de test. Grolsch scoort gemiddeld genomen het best: het biermerk gebruikt duurzame ingrediënten, probeert waterverbruik te verminderen, recyclet 99,8 procent van zijn afval en ook de klassieke beugel is duurzamer dan de kroonkurk. Bavaria is echter zuiniger met water en heeft het minste CO2-uitstoot per biertje. Gulpener scoort goed omdat de brouwer koploper is in het gebruiken van grondstoffen afkomstig van duurzame landbouw. Al met al laten de meeste biermerken forse verbeteringen zien.

Opvallende afwezige

Een opvallende afwezige in de top 3 is Heineken. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en scoort ook goed op nationaal niveau, maar Rank a Brand kijkt ook naar de internationale prestaties. Hierdoor blijft de brouwer achter in de ranking.

Minder groen

De koningin unter den bieren, het Duitse Warsteiner, staat samen met Leeuw Bier, Palm en Duvel op een minder koninklijke plek onderaan in de ranking. De merken scoren vooral laag omdat gegevens over onder andere de CO2-voetafdruk, duurzaamheidsdoelstellingen en het gebruik van milieu-gecertificeerde grondstoffen niet verstrekt worden. Het publiceren van deze gegevens is echter niet voor niets stelt Niels Oskam van Rank a Brand, “het Nationale Bieronderzoek van afgelopen voorjaar toont aan dat zeker de helft van de bierdrinkers duurzaamheid belangrijk vindt”.

"Zeker de helft van de bierdrinkers vindt duurzaamheid belangrijk."Niels Oskam, Rank a Brand

Oskam verwacht dat er komende jaren vooral veel aandacht zal worden besteedt aan de milieu-impact van verpakkingsmaterialen. “Verpakkingen dragen bij aan een fors deel van de milieubelasting van bier. We zien al mooie voornemens en de biermerken tonen de eerste initiatieven, zoals de lichtere kroonkurk bij Grolsch”.

Lange weg te gaan

Tom Verheagen, Algemeen Directeur Koninklijke Grolsch, is blij met de waardering voor het werk van Grolsch maar weet dat er nog een lange weg te gaan is: “Deze uitslag is een geweldige aanmoediging, maar we zijn er nog lang niet. Onze doelstellingen voor 2015 zijn scherp. Zo willen we 35 procent energie besparen ten opzichte van 2005. Ook willen we maximaal 3,3 hectoliter water per hectoliter bier gebruiken. In 2008 was dit nog 4,6 hectoliter.”

Bron: Rank a Brand

Foto: Matt Riggott