01-04-2015 09:59 | Door: Laura Fransen

De bouw van Nederlands grootste insectenverwerkingsfabriek moet de veevoederbranche verduurzamen. Insectenproducent Protix Biosystems, adviesbureau Royal HaskoningDHV en lokale boeren zijn bij het plan betrokken. 

Het Brabantse Protix Biosystems (Protix) kweekt insecten met behulp van organische reststromen. Met een speciale verwerkingstechniek zet het bedrijf insecten om in pure eiwitten en vetten. Deze stoffen zijn bruikbaar als grondstof voor veevoeders. Ze bieden een duurzaam alternatief voor geïmporteerde grondstoffen als soja.

In de omgeving van ’s-Hertogenbosch wil het bedrijf de grootste insectenverwerkingsfaciliteit van Nederland bouwen. Om de fabriek van voldoende insecten te voorzien, is het de bedoeling dat een aantal Brabantse boeren omschakelt naar insectenkweek. Een meerjarige leveringsafspraak met insectenproducent Protix garandeert inkomsten voor de kwekers. Volgens agrarische coöperatie ZLTO tonen Nederlandse boeren steeds meer interesse in insectenteelt als alternatieve inkomstenbron.

Adviesbureau Royal HaskoningDHV is betrokken bij het plannen van het project. Het bedrijf onderzoekt samen met tien geïnteresseerde boeren de mogelijkheden. Het project krijgt verder steun van innovatieorganisatie Agrifood Capital en de gemeente ’s-Hertogenbosch. De partijen zien potentie in de insectenkweek, door de omvang van de veevoederbranche. 

Begin 2015 was Protix de winnaar van Schiphol Go Multinational 2015. Het bedrijf mocht op kosten van Schiphol een maand lang zijn product aan de man brengen in Santiago, Chili. 

Bron: AgriHolland, Protix, Agrifood Capital | Foto: Massimiliano Calamelli, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)