03-04-2015 14:00 | Door: Willemien Groot

Een vloeibare biologische kunstmest, afgestemd op de Nigeriaanse bodem, verdrievoudigt de oogst en is 70 procent goedkoper. 

De volledig biologische mest van Alfa Life Technology kan zich volgens het concern meten met alle chemische meststoffen. Alfa Liquid heeft één belangrijk voordeel. Het middel is in vloeibare vorm aan te brengen op de stam en bladeren van gewassen. De rechtstreekse opname van die voedingsstoffen is effectiever. Bij watertekorten of als boeren niet beschikken over een sproei-installatie, is de biologische kunstmest ook in vaste vorm in de bodem te verwerken.

De samenstelling van de voedingsmiddelen is aangepast aan de Nigeriaanse omstandigheden. Volgens Alfa Life is het product gemaakt uit 100 procent natuurlijke materialen. Bovendien is het makkelijk en veilig in gebruik. Uit praktijktesten blijkt dat de oogst met 185 procent toeneemt. Het middel is 70 procent goedkoper dan chemische bodemverbeteraars. 

Landbouwontwikkeling

Nigeriaanse landbouwexperts zijn blij met de introductie van het nieuwe middel. De boerenbevolking in het land raakt slechts langzaam overtuigd van de effectiviteit van natuurlijke bemesting. De Nigeriaanse overheid is vorige jaar een landelijke campagne begonnen voor de promotie van biologische kunstmest en bodemverbeteraars. Het belangrijkste argument in de campagne is dat bedrijven en consumenten steeds meer letten op de herkomst van groenten en fruit en de toegepaste teeltmethoden. Voor boeren is financiële winst te behalen bij een overstap.

Nigeria is op alle fronten bezig met de verhoging van de eigen landbouwproductie, vooral rijst en cassave. In het land wonen bijna 175 miljoen mensen, het hoogste inwonertal van Afrika. De economie draait bijna volledig op de olie-industrie. De overheid moet voedsel importeren om de bevolking te voeden. Onder meer China en de Wereldbank geven financiële steun aan de ontwikkeling van de landbouw.

Bron: New Telegraph, Ministerie van Landbouw Nigeria, Nigerian Tribune | Foto: Robert, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)