03-04-2015 17:07 | Door: Willemien Groot

De meest duurzame paaseieren liggen in de schappen bij Plus en Albert Heijn. De supermarkten scoren met het Gijs-ei uit de vrije uitloop en het Rondeel ei. Biologische eieren zijn bij alle ketens te koop.

Volgens vergelijkingssite Questionmark zijn kooi-eieren in de meeste supermarkten nauwelijks nog te koop. De retailers zijn overgeschakeld op vrije uitloop, scharreleieren of nog beter. Ook de prijsvechters als Lidl en Aldi verkopen biologische eieren.

De typen eieren die het beste scoren, zijn breed verkrijgbaar. Questionmark geeft het Gijs-ei van kippen met vrije uitloop bij supermarkt Plus, de hoogste score met een 8,5. Volgens de merkenvergelijker scoort het Gijs-ei vooral hoog omdat het kippenvoer afkomstig is van lokale leveranciers. Daarmee bespaart de eierboer op transportkosten en CO2-uitstoot. Het Rondeel ei dat landelijk verkrijgbaar is bij Albert Heijn, krijgt een 8,4. Net als de biologische of Eko-eieren die de consument overal kan kopen.

Waardering

De waardering is gebaseerd op onder meer milieu, gezondheid en dierenwelzijn. De stallen voor biologische kippen en die van Gijs en Rondeel voldoen het meest aan de eisen. In de waardering kijkt Questionmark ook naar het natuurlijk gedrag van kippen. De dieren moeten bijvoorbeeld zelf naar buiten of naar binnen kunnen.

Producenten van gebak en toetjes zijn de grootste inkopers van de goedkope kooi-eieren. Legkippen in kooien hebben net iets meer ruimte dan in de inmiddels verboden legbatterij. Questionmark onderzocht over een periode van twee jaar ruim 60 merken eieren, verkrijgbaar bij 23 verschillende supermarktketens.

Bron: Questionmark | Foto: Amy G, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)